Ushqimi

Kalimi i sistemit tonë ushqimor në një të bazuar në parimet e ekonomisë qarkulluese ka potencial të jashtëzakonshëm për të adresuar ndryshimet klimatike, për të rritur biodiversitetin dhe për të ofruar ushqim me vlera ushqyese për të gjithë. Sistemi aktual i industrializuar i ushqimit është i paqëndrueshëm, duke kontribuar ndjeshëm në emetimet e gazeve serrë, ndotjen dhe zhdukjen e specieve.

Bujqësia industriale, shtylla kurrizore e sistemit tonë aktual ushqimor, ka çuar në degradimin e mjedisit tonë dhe në varfërimin e burimeve natyrore. Për më tepër, joefikasiteti në sistem rezulton në humbjen e pothuajse një të tretës së të gjithë ushqimit të prodhuar, ndërkohë që gati 10% e popullsisë globale mbetet e kequshqyer.

Për të ndërtuar një sistem më të mirë ushqimor, ne duhet të përqafojmë praktikat rigjeneruese të prodhimit të ushqimit. Kjo qasje përfshin kultivimin e ushqimit në mënyra që rrisin kapitalin natyror dhe promovojnë biodiversitetin. Duke përdorur varietete të ndryshme kulturash, duke zbatuar rotacionin e të korrave, duke praktikuar kullotje qarkulluese dhe duke integruar agropylltarinë, ne mund të krijojmë peizazhe bujqësore që imitojnë ekosistemet natyrore, duke mbështetur një shumëllojshmëri organizmash dhe duke promovuar shëndetin dhe stabilitetin e tokës.

Përveç praktikave rigjeneruese, reduktimi i mbetjeve ushqimore është thelbësor në një ekonomi ushqimore qarkulluese. Qasja qarkulluese siguron që ushqimi i tepërt i ngrënshëm të rishpërndahet tek ata në nevojë, ndërsa nënproduktet ushqimore të pangrënshme dhe mbetjet njerëzore ripërdoren në produkte të reja ose inpute për procese të tjera. Kjo qasje holistike jo vetëm që minimizon mbeturinat, por gjithashtu maksimizon vlerën e burimeve brenda sistemit ushqimor.

Duke kaluar në një ekonomi ushqimore qarkulluese, ne mund të krijojmë një sistem ushqimor më të qëndrueshëm dhe të barabartë, ku përfitojnë si njerëzit ashtu edhe natyra.

Referencë:

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/topics/food/overview