Platforma e Ekonomisë Qarkulluese në Shqipëri

Rreth nesh

Qarkonomia është një platformë e lançuar në vitin 2020 nën ombrellën e Qendrës për Aftësi Konkurruese, pjesë e projektit të Ekonomisë Qarkulluese të financuar nga BE.

Misioni ynë është të promovojmë një ekonomi qarkulluese në Shqipëri duke rritur ndërgjegjësimin, duke lidhur bashkëpunëtorët dhe duke ofruar lajme dhe informacione. Bashkohuni me ne në krijimin e një mjedisi ekonomik më të qëndrueshëm dhe inovativ për Shqipërinë.

Çfarë është ekonomia qarkulluese?

Në thelb, ekonomia qarkulluese është një model ekonomik i krijuar për të adresuar sfidat e mungesës së burimeve në rritje, e nxitur nga ngushtimi i jetëgjatësisë së produktit dhe përshkallëzimi i kërkesës. Në përgjithësi, ekonomitë rrethore funksionojnë duke ngadalësuar, mbyllur dhe ngushtuar flukset tona të kostove të materialeve dhe burimeve, duke reduktuar rrjedhjet e materialeve në zinxhirët tanë të furnizimit për të promovuar përfundimisht qëndrueshmërinë ekonomike dhe rrethore për bizneset dhe shoqëritë në të gjithë globin.

Idetë kyçe

Ekonomia qarkulluese është një sistem në të cilin materialet ripërdoren vazhdimisht dhe natyra rikuperohet.

Principet & Parimet

Ekonomia Qarkulluese bazohet në tre parime të drejtuara nga dizajni: Eliminimi i mbetjeve dhe ndotjes,  Qarkullimi i produkteve dhe materialeve (në vlerën e tyre më të lartë), dhe Rigjenerimi i natyrës.

Diagrami flutur

Diagrami i sistemit të ekonomisë qarkulluese, i njohur si diagrami flutur, ilustron rrjedhën e vazhdueshme të materialeve në një ekonomi qarkulluese. Ekzistojnë dy cikle kryesore – cikli teknik dhe cikli biologjik.

Partnerët

Lajme

Lajmet e fundit mbi qëndrueshmërinë

Na kontaktoni

Keni pyetje apo doni të bashkëpunojmë për një projekt Qarkullues? Na kontaktoni sot për të diskutuar idetë tuaja, për të caktuar një konsultë ose thjesht për të përshëndetur. Mezi presim të dëgjojmë nga ju!