Fakte rreth ekonomisë qarkulluese

  • Reduktimi Global i Mbetjeve: Ekonomia qarkulluese mund të reduktojë ndjeshëm problemin global të mbetjeve. Produktet dizajnohen që nga fillimi për të qenë më të qëndrueshme, të riparueshme dhe të riciklueshme. Kjo do të thotë që ato kanë një jetëgjatësi më të gjatë dhe mund të riparohen ose rinovohen lehtësisht, duke reduktuar nevojën për të prodhuar njësi të reja dhe duke ulur mbetjet.
  • Përfitime Ekonomike: Kalimi në një ekonomi qarkulluese mund të gjenerojë 4.5 trilionë dollarë të ardhura shtesë ekonomike deri më 2030, sipas Fondacionit Ellen MacArthur.
  • Efikasiteti i Burimeve: Ekonomia qarkulluese promovon përdorimin efikas të burimeve, me qëllim mbajtjen e produkteve, pajisjeve dhe infrastrukturës në përdorim për një kohë më të gjatë, duke përmirësuar kështu produktivitetin e këtyre burimeve. Për shembull, duke dizajnuar produkte për qëndrueshmëri, riparueshmëri dhe riciklueshmëri, nevojiten më pak burime për të krijuar produkte të reja.
  • Kursim Energjie: Zbatimi i parimeve të ekonomisë qarkulluese mund të çojë në kursime të mëdha të energjisë. Për shembull, riciklimi i metaleve kërkon shumë më pak energji se sa ekstraktimi dhe përpunimi i lëndëve parësore dhe rrjedhimisht, energjia e kursyer mund të reduktojë emetimet totale të karbonit.

Tags:

No responses yet

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *