A mundet Inteligjenca Artificiale të nxisë politikëbërjen e drejtuar nga të dhënat në ekonominë qarkulluese?

Mund të mos ketë një zgjidhje të mirë për ndryshimin e klimës, por kërkimi i bazuar në IA mund të na ndihmojë të gjejmë zgjidhje për krizën më komplekse të kohës sonë, shkruajnë Marijana Novak dhe Megan Murdie.

Deri më tani, shumica prej nesh janë njohur me disa modele gjuhësore, si ChatGPT ose OpenAI, të cilat janë bërë pothuajse të gjithanshme në diskursin publik që rrethon inteligjencën artificiale. 

Ato kanë bërë një zhurmë të jashtëzakonshme, janë ndeshur me lavdërime dhe përbuzje, duke nxitur një diskutim më të madh për vendin e IA në jetën tonë. 

Por shumë prej nesh mund të mos e dinë se shkencëtarët dhe analistët e të dhënave kanë përdorur modele gjuhësore të bazuara në IA për të ndihmuar përpjekjet kërkimore për vite me radhë – edhe në botën e qëndrueshmërisë. Me krizën klimatike në prag – duke paraqitur një kërcënim të madh dhe kompleks për jetën në Tokë – IA po ngrihet në plan të parë si një mjet për të ndihmuar zgjidhjet me ndikim.

Një zgjidhje e tillë është ekonomia qarkulluese, një kuadër sistemesh që e transformon ekonominë tonë lineare “merr-përdor-hidh” në një që qarkullon burimet dhe rigjeneron natyrën. 

Për studiuesit dhe politikëbërësit që dëshirojnë të monitorojnë aktivitetet e ekonomisë qarkulluese dhe përdorimin e burimeve – si dhe të zbulojnë ndikimet e këtyre aktiviteteve – IA ka potencialin të ofrojë njohuri të vlefshme.

Vënia e IA në punë në analizën qarkulluese të tregut të punës

Për ta sjellë ekonominë qarkulluese nga teoria në praktikë, politikëbërësit duhet së pari të kuptojnë se cilat aftësi kërkohen për bizneset që zbatojnë strategji qarkulluese – dhe cilët sektorë dhe profesione duhet të ritrajnojnë punëtorët e tyre. 

Kjo do të jetë thelbësore për të lëvizur gjilpërën në industritë me ndikim të lartë: sektori i tekstileve dhe veshjeve, për shembull, i cili çliron 1.2 miliardë ton CO2 çdo vit. 

Pra, ku hyn IA? Më herët në vitin 2023, organizata e ndikimit me bazë në Amsterdam, Circle Economy, nxori një metodë të re inovative për analizimin e kërkesës për aftësi në tregun e punës në raportin e saj Putting Circular Textiles to Work, i cili eksploron potencialin e punësimit të industrisë hollandeze të tekstilit. 

Vlera e një viti të listimeve të vendeve të punës nga e gjithë industria u analizua, me inteligjencën artificiale të përdorur për të përcaktuar nëse listimet tregonin nevojën për aftësi “qarkulluese” – mendoni për riparimin ose dizajnin qarkullues, për shembull. 

Kjo nxori në pah kërkesën për aftësi qarkulluese në krahasim me ato “tradicionale”: një lloj raporti për tranzicionin e qëndrueshëm të industrisë. 

Kjo metodë mund të zbatohet në të gjithë sektorët: partneritetet me faqet e listimit të vendeve të punës, nga Indeed në LinkedIn, mund të ndihmojnë në monitorimin e kërkesës për aftësi qarkulluese kundrejt aftësive lineare në mënyrë të vazhdueshme.

IA mundëson kërkime qarkulluese më holistike

Një pengesë e zakonshme për studiuesit është se të dhënat e plota dhe të besueshme nuk janë të dhëna. 

Studiuesit që përpiqen të vlerësojnë aktivitetet qarkulluese shpesh nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë sepse aktivitetet klasifikohen sipas kodeve tradicionale të sektorit (për shembull, ndërtimi ose prodhimi), të cilat nuk pasqyrojnë me saktësi aktivitetet qarkulluese (për shembull, ndërtimi i ndërtesave qarkulluese, prishja qarkulluese, aktivitetet dytësore të riparimit, ose prodhimi i turbinave me erë). 

Kompanitë gjithashtu shoqërohen shpesh me aktivitete të shumta, gjë që nuk reflektohet – dhe për këtë arsye anon – të dhënat tradicionale të aktivitetit të biznesit.

Instituti Flaman për Kërkime Teknike (VITO), Circle Economy dhe Shoqata KU Leuven u bashkuan me Inoopa, një kompani që kryen analiza të gjuhëve natyrore të bazuara në IA të kompanive, për të vlerësuar aktivitetet qarkulluese të sektorëve. 

Ata përdorën IA për të skanuar të gjithë tekstin që shfaqet në faqet e internetit të kompanive – qoftë nga një blog, raport, video ose faqe interneti – dhe ta organizonin atë në tema të ngjashme të quajtura “koncepte”. Duke ndërlidhur këto “koncepte” me koncepte qarkulluese të paracaktuara, kompanitë mund të vlerësohen sipas aktivitetit të tyre qarkulluese.

Në praktikë, për shembull, një kompani e mallrave të konsumit do të shfaqte kryesisht “koncepte” që rrethojnë produktet e tyre – por gjithashtu potencialisht rreth synimeve për të shkurtuar paketimin ose për të minimizuar përdorimin e ujit në proceset e tyre të prodhimit. 

Këto tema mund të analizohen për të gjeneruar një rezultat që tregon shkallën në të cilën biznesi po flet për aktivitetet e tij qarkulluese. 

Duke përdorur këtë metodë, një kompani e dedikuar riparimi ka të ngjarë të ketë një rezultat shumë të lartë, ndërsa kompania e lartpërmendur e mallrave të konsumit (e cila duket se po punon për qëllime qarkulluese) mund të ketë një rezultat mesatar. 

Me këto njohuri të reja mbi qarkullimin, politikëbërësit mund të zhvillojnë më mirë politika aftësuese për të mbështetur bashkëpunimin dhe infrastrukturën ndërindustriale për sektorët dhe kompanitë aktive në tranzicionin e ekonomisë qarkulluese.

IA mund të nxisë krijimin e shpejtë të dokumenteve ligjore dhe politikave

Një faktor vendimtar në drejtimin e tranzicionit qarkullues: paratë! Projektet e qëndrueshme kanë nevojë për kapital për të lulëzuar – dhe për t’u shkallëzuar. 

Ndërsa BE-ja po udhëheq në këtë me rregullore të qëndrueshme financiare si Taksonomia e BE-së, e cila mund t’i ndihmojë investitorët të bëjnë zgjedhje më të gjelbra, zbulimi kompleks i të dhënave po e turbullon procesin. 

Briink detajon se si përpunimi i gjuhës natyrore mund të ndihmojë edhe këtu: këto modele mund të skanojnë një sasi të madhe teksti të pastrukturuar për të gjetur prova të aktiviteteve të qëndrueshme të listuara në Taksonominë e BE-së, për shembull, të cilat mund t’i ndihmojnë investitorët të përcaktojnë se cilat aplikohen për një kompani, portofol. ose listën e klientëve. 

Dhe ndërsa ligjet e reja dhe komplekse shfaqen në vende të ndryshme anëtare të BE-së, përpunimi i gjuhës natyrore mund të vihet në punë për të hartuar dokumente të ndryshme ligjore, duke ofruar një pasqyrë të përditësuar të peizazhit legjislativ. 

Kjo do të lehtësojë punën e analistëve dhe praktikuesve, duke lejuar që zhvillimet të zhvillohen me shpejtësinë dhe shkallën që kërkon kriza klimatike.

IA, të dhëna të mëdha dhe kriza klimatike

Ndërsa integrimi i IA në kërkimin e ekonomisë qarkulluese është duke u zhvilluar, ka ende shumë për të eksploruar duke përdorur modele të gjuhës natyrore. 

Duke marrë parasysh sasinë e tekstit të disponueshëm – studimet e rasteve, dokumentet e politikave, listat e vendeve të punës, dokumentet kërkimore, postimet e mediave sociale – dhe pjekurinë e modeleve të gjuhës së IA, ka mundësi për të përdorur IA për të mbushur boshllëqet e të dhënave dhe për të ofruar perspektiva të reja mbi ekonominë qarkulluese. IA zhvillohet në sektorë dhe gjeografi të ndryshme. 

Mund të mos ketë një zgjidhje të qartë për ndryshimin e klimës, por kërkimi i bazuar në IA mund të na ndihmojë të gjejmë zgjidhje për krizën më komplekse të kohës sonë.

Marijana Novak është Drejtuese e Iniciativës së Raportimit të Hendekut të Qarkullimit dhe Megan Murdie është shkrimtare në Circle Economy.

Burimi: Can AI boost data-driven policymaking in the circular economy? | Euronews

CATEGORIES:

Lajme

Tags:

No responses yet

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *