Shndërrimi i ndërtesave në banka materiale qarkulluese

Lëvizja në qarqe zakonisht nënkupton mungesë progresi, por në qëndrueshmëri qarkullueshmëria nënkupton përparim. Kjo është veçanërisht e dukshme në industrinë e ndërtimit – e cila konsumon burime të konsiderueshme ndërsa prodhon shumë mbeturina. Kjo do të thotë se ka gjithashtu një mundësi për të kursyer sasi të mëdha të lëndëve të para të vlefshme. Dhe shkalla e kësaj sfide do të vazhdojë të rritet vetëm me investimet globale në sektor që pritet të rriten me 85 përqind në 17.5 trilion dollarë mbresëlënës në vit deri në vitin 2030. Qasje të reja dhe një mënyrë holistike e të menduarit nevojiten urgjentisht.

Ndërtesat dhe performanca e tyre mjedisore luajnë një rol të rëndësishëm në arritjen e objektivave të dekarbonizimit dhe marrjen e masave për qëndrueshmëri. Megjithatë, për industrinë e pasurive të paluajtshme, ndryshimi edhe më sfidues i paradigmës nuk ka ardhur ende: kalimi nga një ekonomi lineare në ndërtim qarkullues në planifikimin, ndërtimin dhe funksionimin e pasurive të paluajtshme. 

Deri më tani, shumica e profesionistëve të qëndrueshmërisë janë njohur me konceptin e një ekonomie qarkulluese – idenë e një bote pa mbeturina në të cilën gjithçka riciklohet, çdo burim ripërdoret dhe ciklet e jetës së materialit janë pothuajse plotësisht të mbyllura përtej riciklimit konvencional.

Në sektorin e ndërtimit, ka mundësi të pamasë për t’i parë ndërtesat si “banka materiale” ose burime materialesh të vlefshme që mund të rikuperohen dhe ripërdoren. Që nga dita 1 e planifikimit, shumë përpara se të kthehet peta e parë, duhet të merren parasysh dhe të integrohen të gjitha opsionet për ripërdorimin dhe riciklimin e materialeve të ndërtimit. 

Gjithashtu, duhet të merret parasysh aftësia për t’u çmontuar në fund të ciklit jetësor të ndërtesës. Nën moton “Vidhose – mos e ngjit”, të gjithë përbërësit duhet të jenë të ndashëm nga njëri-tjetri në mënyrë që të mund të çmontohen ekonomikisht dhe të ripërdoren. Këto kërkesa zbatohen jo vetëm për ndërtesat e reja, por edhe për prishjen ose modernizimin e stokut ekzistues të ndërtesave.

Në kampusin Erlangen të Siemens, rreth 82,000 tonë material u krijuan gjatë prishjes së ndërtesave të vjetra. Ndërsa përballej vazhdimisht me sfidën e materialeve pothuajse të pandashme, ekipi ishte në gjendje të arrinte norma të larta riciklimi dhe ripërdorimi. Rreth 80 përqind e materialit të prishjes mund të riciklohet; edhe panelet e dyshemesë së dyshemeve të ngritura iu kthyen prodhuesit për ripërdorim dhe riciklim. Në të ardhmen, ne nuk do të fokusohemi vetëm në përdorimin e produkteve të ricikluara, por edhe në aftësinë për të çmontuar produktet dhe materialet e ndërtimit sipas llojit.

Po kështu, kampusi i ri i Siemens në Zug – një nga vendet e para të Siemens neutral ndaj klimës – është një tjetër vitrinë për ndërtime rrethore. Këtu, që në fillim, synimi ynë ishte të krijonim një plan për qëndrueshmëri. Këtë filozofi e kemi ndjekur edhe gjatë rinovimit të objektit ekzistues. Ekipi ynë shqyrtoi disa opsione se si mund të ripërdoreshin përbërësit e identifikuar më parë në një mënyrë rrethore. Në një shembull, elementët e dritareve dhe të fasadës janë përdorur për ndërtimin e ri të një magazine aty pranë. Kjo lejoi që rrugët e transportit të mbaheshin të shkurtra, mbetjet e landfillit të kurseheshin dhe emetimet e CO2 të minimizoheshin.

Ndërsa ligjet dhe rregulloret e reja po nxisin ndryshime graduale brenda industrisë, në nivel ndërkombëtar ende nuk është vendosur asnjë standard. Pa ekosisteme efektive në zinxhirin e furnizimit dhe asgjësimit dhe ekspertizën dhe njohuritë përkatëse midis kompanive të planifikimit dhe ndërtimit, mundësitë për zbatimin e një kulture ndërtimi rrethore janë ende të kufizuara në shumë rajone. 

E megjithatë, ne mund të modelojmë përpara. Ndërtimi rrethor do të thotë të mos konsumosh më thjesht materiale si më parë; do të thotë zgjatja e ciklit të tyre të jetës në forma të reja dhe me aplikime të reja. Kuptimi i kësaj kërkon një rishikim themelor. Ndërsa vendet dhe industritë lëvizin me shpejtësi të ndryshme, kompani të tilla si Siemens janë në rrugën tonë të mirë dhe të gatshme për të ndihmuar në formimin e së ardhmes së ekonomisë rrethore.

Burimi: Transforming buildings into circular material banks | GreenBiz

CATEGORIES:

Lajme

Tags:

No responses yet

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *